In het borduren van een merklap zijn er natuurlijk voor iedereen andere dingen belangrijk. Voor Afke is het belangrijk dat je zelf je patroon ontwerpt. Dit is natuurlijk niet zo gedaan, daarom vroeg ik aan  Afke waarom het zo belangrijk is en hoe je merklappen kan maken zonder patroon.

 

Waarom is het zo belangrijk dat je zelf je patroon ontwerpt?

Hier antwoordt Afke op dat zij al tijdens haar opleiding daar ontzettend in is gegroeid. Al snel deed ze inspiratie op door haar eigen merklappen te maken en hier haar eigen ideeën op kwijt wilde. In ’68 was ze hier al druk mee bezig en snel zetten ze haar eigen huis op haar merklap. Het gaat om kenmerken en een stuk persoonlijkheid in iedere merklap en dat krijg je niet door een patroon na te doen, maar door het zelf te ontwerpen.

 

Hoe bedenk je een eigen patroon?

Afke verteld dat je de merklap meer als een levenslap moet zien. Je pakt een stuk papier en kijkt waar je het precies op je lap wil en je tekent een huis. En zodra je dan begint met de merklap maken breid je het uit en komt er steeds wat bij en veranderen er constant dingen. Je kijkt hoe iets mooi past naast het andere, je komt erachter dat dit hier past en dat daar en het krijgt een eigen leven. je bedenkt dus een eigen patroon door gewoon te beginnen en aan de slag te gaan. Uiteindelijk zal je dingen aanpassen, toevoegen en weghalen waardoor je je merklappen zonder patroon maakt.

 

Hoe maak je een eigen patroon?

Volgens Afke begin je gewoon. Je hebt een idee en dan via de lessen pas je aan dat het overloopt en je zoekt zelf waar het past. Niks hoort op een standaard plek, je past de lap ieder keer aan door te kijken waar iets het mooiste zal staan. Je begint door op papier een ding te tekenen die je er als eerste op de lap gaat zetten. Hierna bouw je de rest er om heen door stap voor stap te kijken hoe en waar je iets wil.

merklap maken zonder patroon

Hoe doe je inspiratie op voor je eigen patroon?

Ze vertelt dat je altijd in patroon boeken kan kijken. Je hoeft niet per se alles helemaal zelf te bedenken. Als je al een kleur veranderd, de positie of bepaalde aspecten van het ene patroon combineert met het ander maak je al je eigen patroon. Je kan altijd je eigen Touch aan bestaande ideeën geven, zo blijft het van jou. Naast de patroon boeken kan je ook altijd foto’s maken en deze als inspiratie of sjabloon gebruiken.

 

Hoe kan je het beste oefenen?

Het beste advies wat Afke hierin kan geven is het gewoon doen. Door gewoon te beginnen, te leren en het te doen komt je creativiteit steeds meer naar boven. Zodra je comfortabeler wordt met bepaalde steken en je eigen merklap komt het van zelf. En je kan altijd beginnen met dus bijvoorbeeld kleuren of kleine details van al bestaande patronen veranderen en zo kom je ook al een heel eind.

Wil jij meer leren over hoe je merklappen zonder patroon kan borduren? Doe dan mee met de Merklappen borduren voor beginners cursus! Klik hier!